Astăzi este ziua în care orașul se curăță de bannere. De acum este permis doar afișajul în locurile special amenajate

joi, 09 mai 2024, 03:00
1 MIN

Primarul municipiului Iași a anunțat ieri cele 13 formațiuni politice înscrise în competiția electorală din 9 iunie că până la miezul nopții de joi spre vineri trebuie să-și demonteze toate materialele afișate pe domeniul public – bannere, cuburi, corturi etc.

Mihai Chirica, el însuși candidat din partea PNL, avertizează că, „în caz contrar, acestea vor fi demontate de către Municipiul Iași pe cheltuiala formațiunii politice”. Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale interzice competitorilor politici să utilizeze aceste materiale, considerate ca fiind publicitate politică, cu mai puțin de o lună înainte de alegeri.

Campania electorală începe cu 30 de zile înainte de data alegerilor, respectiv pe 10 mai. Până la cele două scrutine din 9 iunie – local și europarlamentar – competitorii pot să recurgă la afișaj stradal. Locurile speciale pentru afișaj electoral vor fi amenajate în cursul zilei de astăzi, montarea panourilor fiind o obligație a primarilor. Acestea trebuie să fie amplasate în zone frecventate de cetățeni, dar fără să încurce circulația pe drumurile publice și alte activități.

Până acum, regula era ca pe un panou electoral să poată fi aplicat un singur afiș/ partid, alianță, candidat. Cum pe 9 iunie sunt două feluri de alegeri, va fi interesant de urmărit cum se va respecta această condiție. Un afiș nu poate să depășească dimensiunile de 35 × 50 cm. Legea permite afișajul electoral și în alte locuri, cu acordul proprietarilor sau administratorilor, însă peste tot sunt interzise afișele care combină culori sau semne grafice care ar putea să evoce simbolurile naționale ale României sau ale altui stat.

Comentarii